Dutch Roots: Small country, big solutions

Dutch Roots: Small country, big solutions

Het jaarlijkse congres van de Internationale Federatie van Landbouwjournalisten (IFAJ) ging ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van Wageningen Universiteit en Research door in Nederland. Het onderzoeksinstituut staat wereldwijd te boek als één van de beste universiteiten op landbouwgebied. Voor de Nederlandse vereniging van landbouwjournalisten (NVLJ) was het dé gelegenheid om de internationale uitstraling van de Nederlandse landbouw naar voor te schuiven. Daarbij lag de focus zowel op producten, technologie en knowhow als een zeer liberale kijk op de economie.

Na de Verenigde Staten is Nederland de tweede grootste exporteur van landbouwproducten, en dat terwijl het land z’n grootteorde met New York deelt. Daarbij ligt nog eens 16 % van het grondgebied onder water en 50 % onder zeeniveau. Drie kwart van de Nederlandse landbouwproductie gaat naar export, goed voor een bedrag van 92 miljard EUR. Dit hoogproductieve land telt in totaal 150 miljoen nutsdieren, tegenover 18 miljoen inwoners.

Het land is één grote metropool, waar iedere vierkante meter benut moet worden. Volgens de organisatoren van het congres heeft dat ertoe geleid dat de Nederlandse landbouwers grote prestaties moeten leveren, ook op het vlak van milieu. Verder stimuleert die premisse innovatie en doet ze nieuwe diensten ontstaan. Dit is dan ook de rode draad die door de vele bezoeken en uiteenzettingen rond smart farming, circulaire economie, stadslandbouw, reststroomverwerking en selectie, tegen een achtergrond van duurzame ontwikkeling. Het Nederlandse klimaatplan in het kader van het akkoord van Parijs nadert z’n finalisatie. Het heeft tot doel de koolstofuitstoot met de helft te verminderen tegen 2030, en vervolgens over te gaan tot een nul-uitstoot vanaf 2050.

12.02.2019
Terug naar overzicht