BVLJ Nieuwjaarsontmoeting 2019

BVLJ Nieuwjaarsontmoeting 2019

De jaarlijkse nieuwjaarsontmoeting van de Belgische Vereniging van Landbouwjournalisten BVLJ bracht dit jaar zo'n 100 journalisten, steunende leden en sympathisanten naar de vertrouwde Jos Theys hoeve in Holsbeek. Ook het bestuur van ENAJ, het Europese Netwerk van Landbouwjournalisten, tekende present.

De centrale spreker is administrateur bij de Europese Commissie. Zijn betoog draaide om de nakende Brexit. De moeizame onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk geven aanleiding tot bezorgdheid op het hoogste niveau. We zijn immers slechts een paar weken verwijderd van 29 maart, de datum waarop het VK zich nog steeds plant terug te trekken.

Een belangrijke moeilijkheid is het ontbreken van een meerderheid in het Britse parlement om duidelijk stelling in te nemen. Het wil de optie om een Brexit zonder overeenkomst uit te sluiten, maar tegelijk is de "backstop" in Noord-Ierland onaanvaardbaar. Het VK wil de overeenkomst van november opnieuw op tafel, maar dat ziet de EU niet zitten.

De Ierse journalist Damien O'Reilly reageerde met emotie op de presentatie. "Velen voelen zich niet bezorgd over de Brexit. Ierland staat echter aan de frontlinie. Opnieuw een grens instellen tussen de twee Ierlanden kan oude demonen doen ontwaken. Brexit kan ook de handel ernstig beperken, met grote gevolgen voor Ierland", verklaarde Damien zich nader.

15.02.2019
Terug naar overzicht