BVLJ-ABJA organiseerde conferentie 'Vlees & Maatschappij'

BVLJ-ABJA organiseerde conferentie 'Vlees & Maatschappij'

Op donderdag 21 april organiseerde BVLJ-ABJA de conferentie ‘Vlees & Maatschappij’ in het Centre de Récherce Agronomique in Gembloux. De laatste tijd is er immers behoorlijk wat kritiek over de negatieve effecten van vlees en de vleessector op het milieu, de gezondheid en het dierenwelijn. BVLJ-ABJA nodigde een aantal specialisten uit om uitleg te verschaffen over de gegrondheid van die kritieken.

Het milieuthema werd belicht door Michaël Mathot en Didier Stilmant van Waals Landbouw Onderzoek Centrum van Gembloux. Zij gingen onder meer in op de rol die herkauwers spelen in de klimaatverandering. Tweede spreker was professor Stefaan De Smet van de UGent. Als lid van het International Agency for Research on Cancer van de Wereldgezondheidsorganisatie was hij nauw betrokken bij de publicatie van het advies dat “rood vlees en fijne vleeswaren mogelijk kankerverwekkend zijn”. Hij gaf tekst en uitleg over hoe dit advies moet geïnterpreteerd worden.

Professor Claire Diederich van de Universiteit van Namen had het over de kritiek die er komt op de veehouderij op vlak van dierenwelzijn. Als docent Ethologie was zij de geknipte persoon om te evalueren of die kritiek terecht is of niet. Tot slot werd ook het economische aspect van de veehouderij belicht door Marie-Laurence Semaille, voorzitter van de Waalse Rundvleesketen en werkzaam bij de studiedienst van FWA. Nadien volgde er nog een debat met alle aanwezige experten.

10.05.2016
Terug naar overzicht